SKŁADNIKI:
2 gotowe krążki tortilli
1 pierś z indyka umyta i osuszona
1 łyżka sosu sojowego
50g mąki tempura
10g grzybków mun namoczonych w gorącej wodzie
4 liście sałaty lodowej potargane
0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w paski
0,5 papryki żółtej pokrojonej w paski
0,5 puszki fasoli czerwonej
mix małych pomidorków przekrojonych na pół
olej ryżowy do smażenia
sos sambal
folia aluminiowa do zawinięcia tortilli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pierś z indyka kroimy na większe paski, następnie marynujemy w sosie sojowym około 15 minut.
2. Mąkę tempura łączymy z zimną wodą, konsystencją ma przypominać ciasto do naleśników.
3. Pierś z indyka obtaczamy z każdej strony przygotowaną masą tempura.
4. Tak przygotowaną pierś smażymy w garnku na głębokim oleju z każdej strony na złoty kolor, następnie odkładamy na talerz wyłożony papierem do odsączeniu tłuszczu.
5. Gotową tortillę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
6. Krążek tortilli kładziemy na folię. Na tortillę układamy sałatę, cebulę, fasolę czerwoną, paprykę, indyka, pomidorki oraz grzybki mun, następnie zawijamy.
7. Tak przygotowaną tortillę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza na około 10 minut. Całość polewamy sosem sambal lub dowolnym. Smacznego :)
Orientalna Tortilla z Indyka w Ostrej Tempurze