SKŁADNIKI :
1,5l bulionu drobiowego
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
4 łyżki sosu rybnego
300g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
300g poszatkowanej kapusty pekińskiej
1 marchewska, pokrojona w plastry
150g przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
sok z połowy limonki
sos chili sriracha do smaku
2 łyżki pasty tom yum
zielona pietruszka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W garnku doprowadzam do wrzenia 1,5 litra bulionu drobiowego, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki pasty tom yum oraz 2 łyżeczki drobno posiekane imbiru. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzam do wrzenia.
2. Do gotującej się zupy dodajemy 4 łyżki sosu rybnego, 300 gram pokrojonych w ćwiartki pieczarek, 300 gram poszatkowanej kapusty pekińskiej oraz 1 marchewkę pokrojoną w cienkie plastry. Po wymieszaniu wszystkich składników gotujemy je przez 10 minut. Po upływie tego czasu do zupy dodajemy 150 gram pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki. Wyciskamy sok z połowy limonki oraz dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę. Po wymieszaniu gotujemy ostatnie 5 minut.
3. Na koniec zupę doprawiamy sosem sriracha, jeśli jest niedostatecznie ostra. Nalewamy do miseczek i posypujemy zieloną pietruszką.
Przepis Video :
Ostro Kwaśna Zupa z Grzybami
Komentarze
Bardzo mi smakowała.
Nie miałem tylko bulionu drobiowego, to zrobiłem na kostkach grzybowych....
Polecam dbającym o linię, bo ja już po pół godzinie marzyłem o duuużym steku....
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.