SKŁADNIKI NA SOS:
1/2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 1/2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody
SKŁADNIKI:
1/2 paczki makaronu ryżowego o grubości 3mm
1 jajko
100ml oleju do smażenia
3 cebulki dymki
300 g obranych krewetek
1 garść kiełków soi
1,5 łyżki czosnku smażonego
1/2 bok choy (może być pekińska)
1 1/2 łyżka prażonych orzeszków ziemnych
2 łyżeczki octu ryżowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Smażymy czosnek. Cztery główki czosnku obieramy i mielimy. Rozgrzewamy patelnie wok i wlewamy dużą ilość oleju. Następnie wrzucamy mielony czosnek, podsmażamy i ciągle mieszamy. Gdy czosnek będzie delikatnie brązowy zdejmujemy go z ognia.
2. Namaczamy w zimnej wodzie makaron ryżowy.
3. Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy sos rybny, sos ostrygowy, sos sojowy jasny i ciemny oraz cukier. Dodajemy troszkę wody i dokładnie mieszamy.
4. Rozgrzewamy olej w patelni wok. Gdy olej będzie już gorący, wbijamy jajko i delikatnie podsmażamy. Następnie wrzucamy krewetki i smażymy regularnie mieszając.
5. Dodajemy makaron i mieszamy. Następnie wlewamy przygotowany wcześniej sos. Szybko mieszamy. Dodajemy smażony czosnek. Po czym wlewamy 2 łyżki octu ryżowego, dokładnie mieszamy.
6. Dodajemy pokrojoną chińską kapustę bok choy. Cały czas smażymy i mieszamy. Następnie wrzucamy łyżkę orzeszków ziemnych. Na koniec wrzucamy kiełki soi i pokrojoną zieloną dymkę. Przed podaniem należy spróbować danie. Pad thai to balans smaków między słodkim a kwaśnym. Smacznego!
Przepis Video :
Pad Thai z Krewetkami
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.