SKŁADNIKI:
1 pierś z kurczaka
1 jajko
100g maki pszennej
200g panierki panko
1 łyżka sosu chili sriracha
1 łyżka sosu teriyaki
1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
50ml mleka
olej do smażenia
słodki sos chili do kurczaka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę 2cm na 2cm. Marynujemy ją w 1 łyżce sosu chilli, 1 łyżce sosu teriyaki, 1 łyżeczce mielonej trawy cytrynowej, po czym odstawiamy na godzinę na bok.
2. Do 3 różnych miseczek dajemy: 1. mąkę pszenną 2. jajko oraz 50ml mleka 3. panierkę panko.
3. Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w mące pszennej. Następnie w jajku oraz mleku, a na końcu w panierce panko.
4. Opanierowanego kurczaka smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Polewamy słodkim sosem chili i jest gotowy do podania wraz z frytkami lub ryżem. Smacznego:)
Przepis Video :
Popcorn Chicken w Panko