Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Sushi-Sklep.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Ryż Smażony Po Tajlandzku

SKŁADNIKI :

250g piersi z kurczaka, drobno pokrojonej

400g ugotowanego
ryżu jaśminowego

2 ubite jajka

2-3 łyżki
sosu rybnego

1 cebula, drobno pokrojona

15g suszonych
grzybów mun

2 łyżeczki
oleju sezamowego

liście bazylii

3 łyżki oleju roślinnego

1/2 łyżeczki soli

3 ząbki czosnku, drobno pokrojone

2
papryczki chilli, drobno posiekane

czarny pieprz


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
15 gram grzybów mun zalewamy gorącą wodą, odstawimy na 10 minut, po czym odcedzamy.

2.
2 łyżeczki oleju sezamowego mieszamy z 2 jajkami, wymieszane jajko odstawiamy na bok.

3.
W patelni wok rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego, po czym smażymy 250 gram piersi z kurczaka, cały czas mieszając.

4.
Po 2-3 minutach do patelni wok dodajemy cebulę drobno pokrojoną, 3 ząbki czosnku, doprawiamy mielonym pieprzem, po czym dalej smażymy energicznie mieszając.

5.
Po 2 minutach smażenia, dodajemy 400 gram ugotowanego ryżu jaśminowego, chwilę mieszamy. Następnie dodajemy wcześniej odcedzone grzyby mun, liście bazylii, 2 papryczki chilli, 2-3 łyżki sosu rybnego oraz doprawiamy solą. Całość smażymy do momentu wymieszania się składników.

6.
Po 2 minutach smażenia dodajemy wcześniej wymieszane jajko. Smażymy mieszając jeszcze przez chwilę, po czym tajska potrawa jest gotowa.
Do dekoracji potrawy użyliśmy : liści bazylii, pietruszki oraz drobno startej marchewki.


Przepis Video :


Ryż Smażony Po Tajlandzku

Ryż Smażony Po Tajsku

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl