SKŁADNIKI :
1 większa pierś z kurczaka
50g orzechów nerkowca
3-4 pieczarki
300ml oleju roślinnego
20g suszonych papryczek chilli
1/3 zielonej, czerwonej i żółtej papryki
1/3 cebuli
2 ząbki czosnku
20g zielonej cebulki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
50ml bulionu drobiowego
40g mąki ryżowej
1 łyżkę cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Na początku kroimy większą pierś z kurczaka w kostkę o boku 3 cm. Pokrojonego kurczaka oprószamy mąką ryżową. Przygotowane mięso smażymy w głębokim oleju. W momencie, kiedy kurczak jest już zarumieniony, odsączamy go i odstawiamy na bok. W tym samym oleju smażymy pokrojone na kawałki suszone papryczki chilli. Po chwili smażenia odsączamy je i odstawiamy na bok. To samo robimy z orzechami nerkowca.
2. Żółtą, czerwoną i zieloną paprykę kroimy w większą kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki, 1/3 cebuli w większą kostkę, zieloną cebulkę na 4 centymetrowe paski, a czosnek w drobną kosteczkę.
3. W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, w której następnie gotujemy przez minutę pokrojone wcześniej pieczarki. Po minucie gotowania, pieczarki wrzucamy do zimnej wody, odsączamy je i odstawiamy na bok.
4. W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego, na który wrzucamy drobno posiekane ząbki czosnku. Do przysmażonego czosnku dodajemy: pieczarki, cebulę, zieloną, żółtą i czerwoną paprykę, wcześniej przysmażonego kurczaka, orzechy nerkowca oraz suszone papryczki chilli. Całość smażymy mieszając.
5. Po chwili smażenia do kurczaka i warzyw dodajemy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki sosu sojowego oraz 2 łyżki sosu ostrygowego. Wszystko razem smażymy dalej mieszając. Po 1-2 minutach smażenia do całości dolewamy około 50 ml bulionu drobiowego. Pod koniec smażenia, do woka dodajemy 2/3 pokrojonej wcześniej zielonej cebulki. Po wymieszaniu wszystkich składników potrawa jest gotowa do podania. Smażonego kurczaka z orzechami nerkowca dekorujemy zieloną cebulą oraz suszonymi papryczkami chilli. Smacznego :)
Przepis Video :
Smażony Kurczak z Orzechami Nerkowca
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.