Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Tajskiej

Tajska Zupa Ramen

SKŁADNIKI:

WYWAR:

600g porcji rosołowej z kaczki

1/2 główki czosnku

1 cebula

2 marchewki

1 biała pietruszka

pęczek natki pietruszki

1/2 korzenia selera

4 liście kapusty pekińskiej

4 plasterki imbiru

5 goździków

gwiazdka anyżu

5 łyżek sosu sojowego

5 łyżek sosu rybnego

olej sezamowy kilka kropli

szczypta soli

kilka ziaren czarnego pieprzu

DODATKOWO:

200g makaronu chow mein

35g suszonych grzybów mun

8 liści kapusty rzymskiej

2 papryczki chili

4 jajka

pęczek szczypiorku

limonka


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


1. Grzyby mun gotujemy według instrukcji na opakowania. Odcedzamy i przekładamy do miseczki.

2. Jajka gotujemy na twardo.

3. Makaron chow mein przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do miseczki.

4. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy, mięso myjemy.

5. Do garna wkładamy porcję rosołową z kaczki, czosnek rozgnieciony w łupince, cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz pęczek natki pietruszki, imbir pokrojony w plastry, goździki, anyż, korzeń selera, kapustę pekińską, kilka ziaren pieprzu czarnego oraz szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 2,5 godziny, po czym odcedzamy. Bulion doprawiamy szczyptą soli, sosem sojowym, sosem rybnym oraz olejem sezamowym.

6. Na skraju talerzu układamy kapustę rzymską, grzybki mun, makaron chow mein, papryczkę chili pokrojoną w kostkę, jajka przekrojone na pół, szczypiorek pokrojony w paski. Wszystkie składniki zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i skrapiamy sokiem z limonki. Smacznego.

 Tajska Zupa Ramen

Tajska Zupa Ramen

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl