SKŁADNIKI:
WYWAR:
600g porcji rosołowej z kaczki
1/2 główki czosnku
1 cebula
2 marchewki
1 biała pietruszka
pęczek natki pietruszki
1/2 korzenia selera
4 liście kapusty pekińskiej
4 plasterki imbiru
5 goździków
gwiazdka anyżu
5 łyżek sosu sojowego
5 łyżek sosu rybnego
olej sezamowy kilka kropli
szczypta soli
kilka ziaren czarnego pieprzu
DODATKOWO:
200g makaronu chow mein
35g suszonych grzybów mun
8 liści kapusty rzymskiej
2 papryczki chili
4 jajka
pęczek szczypiorku
limonka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Grzyby mun gotujemy według instrukcji na opakowania. Odcedzamy i przekładamy do miseczki.
2. Jajka gotujemy na twardo.
3. Makaron chow mein przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do miseczki.
4. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy, mięso myjemy.
5. Do garna wkładamy porcję rosołową z kaczki, czosnek rozgnieciony w łupince, cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz pęczek natki pietruszki, imbir pokrojony w plastry, goździki, anyż, korzeń selera, kapustę pekińską, kilka ziaren pieprzu czarnego oraz szczyptę soli. Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 2,5 godziny, po czym odcedzamy. Bulion doprawiamy szczyptą soli, sosem sojowym, sosem rybnym oraz olejem sezamowym.
6. Na skraju talerzu układamy kapustę rzymską, grzybki mun, makaron chow mein, papryczkę chili pokrojoną w kostkę, jajka przekrojone na pół, szczypiorek pokrojony w paski. Wszystkie składniki zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i skrapiamy sokiem z limonki. Smacznego.
Tajska Zupa Ramen