SKŁADNIKI:
100g makaronu sojowego vermiclli
1 pierś z kurczaka umyta i osuszona
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 l bulionu drobiowego
150g małych pieczarek
1/2 cebuli pokrojonej w paski
1/2 papryki czerwonej pokrojonej w paski
1/2 papryki zielonej pokrojonej w paski
2 cm imbiru pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka trawy cytrynowej
2 liście limonki kaffir
1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę
250 ml mleka kokosowego
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cukru palmowego
szczypta soli
limonka do smaku
1. Makaron sojowy zalej wrzącą wodą i odstaw do namoczenia na około 10 minut.
2. Na średnio rozgrzanym oleju kokosowym smaż pieczarki. Po chwili obrusz solą i smaż do momentu odparowania wody.
3. W garnku do rozgrzanego oleju kokosowego dodaj pastę curry oraz trawę cytrynową, zrób zasmażkę.
4. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę, cebulę, czosnek oraz imbir, całość podsmażaj około 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
5. Następnie dodaj dwa rodzaje papryk i smaż około 3 minuty.
6. Wlej bulion drobiowy i zagotuj.
7. Dodaj limonkę kaffir, wcześniej usmażone pieczarki, mleko kokosowe, mąkę kukurydzianą rozmieszaną z bulionem, łyżeczkę cukru palmowego oraz makaron, całość gotuj około 5 minut.
8. Na koniec dopraw zupę solą oraz odrobiną soku z limonki. Smacznego! :)
Tajska Zupa z Kurczakiem Curry i Warzywami