SKŁADNIKI :
1l bulionu
1l mleka kokosowego
3 łyżeczki zmielonego galangalu
3 łyżeczki trawy cytrynowej
10 liści kafir
12 dag grzybów mun (grzyby zalać wrzącą wodą na 15 min)
1 suszona papryczka chilli
1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
10 dag czerwonej papryki pokrojonej w paski
10 dag zielonego cukrowego groszku w strąkach
puszka pędów bambusa
2 łyżki sosu rybnego
3,5 łyżki cukru
sok z jednej cytryny
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Bulion i mleko kokosowe wlać do garnka.
2. Dodać galangal, trawę cytrynową, liście kafiru, papryczkę chili, grzyby mun, gotować na wolnym ogniu 15 min.
3. Dodać pierś z kurczaka, gotować 5 min, dodać czerwoną paprykę, pędy bambusa i groszek, gotować, aż groszek będzie miękki.
4. Na koniec zupę doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny (zupa powinna być kwaśno–słodko-ostra).
Zupa Tom Kha Gai
Przepis konkursowy Pana Michała Staszczyka
Komentarze
Gratulacje dla Pana Michała:)
Ps. Ja użyłem 2 dag suszonych grzybów, bo 12 to chyba troszkę za dużo:):):):)
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.