SKŁADNIKI:
grzyby mun,
papier ryżowy,
marchew,
cukinia,
papryka czerwona,
ogórek,
imbir,
czosnek,
makaron ryżowy,
papryczka peperoni,
cebula dymka,
sos sojowy,
sos rybny,
sos ostrygowy,
ocet ryżowy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. We wrzątku namaczamy grzyby mun (8 minut). Makaron ryżowy namaczamy w gorącej wodzie (4 minuty). Cukinie, marchewkę i ogórek kroimy na zapałki. Cebulę i paprykę chili siekamy. Ucieramy korzeń imbiru i czosnek.
2. Rozgrzewamy olej w patelni wok. Na początku wrzucamy marchewkę, po minucie grzyby mun. Po chwili dodajemy kolejno : czerwoną paprykę, cukinię, ogórek i papryczkę chili.
3. Następnie gdy wszystkie składniki znajdą się w woku, dodajemy sos ostrygowy, sos sojowy, sos rybny, starty imbir i czosnek. Aby zbilansować wszystkie smaki dodajemy także ocet ryżowy. Dodajemy makaron ryżowy oraz szczypiorek. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
4. Kiedy farsz ostygnie namaczamy pojedynczo papier ryżowy. Na każdy papier nakładamy farsz, składamy boki i zwijamy w rulonik. WAŻNE: Sajgonki należy odstawić na 30 minut, aby wyschły.
5. Następnie do patelni wok wlewamy duża ilość oleju (sajgonki w oleju powinny ''pływać'') i mocno podgrzewamy. Smażymy sajgonki partiami (każda partia około 4 minut), co jakiś czas delikatnie obracając. Gotowe! Smacznego!
Przepis Video :
Sajgonki Wegetariańskie
Przepis ze strony KulinarnaTV
Komentarze
Wegetarian- Nie je mięsa, ale je ryby.
Więc jesteście śmieszni kiedy udajecie takich znawców, bo sami się mylicie.
NIE POZDRAWIAMY!!
Czy, aby Ty nie opuściłeś czasem lekcji ortografii? Gdzie duże litery i interpunkcja?
A w przepisie faktycznie jest sos rybny i ostrygowy. Może azjatyccy wegetarianie nie zwracają uwagi na sosy :) Pozdrawiam!
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.